https://tripraseta.rs/image/cache/catalog/codazon_blogknji-300x300.jpg

Čarobni svet knjiga za decu

Pitate se kada je najbolje vreme da počnete da čitate knjige za decu ?


Iznenadićete se odgovoru. Određen broj stručnjaka smatra da pravo vreme za čitanje dečijih knjiga može da bude još dok je beba u stomaku.


Priče za spavanje predstavljaju predivnu sponu između vas i vašeg deteta. Možda će vam se činiti pomalo neobično, ali pojedini stručnjaci savetuju da svakog dana, u određno vreme, još dok je beba sigurna i zaštićena u vašem stomaku, pročitate deo neke lepe knjige za decu, kako bi se upoznala sa vašim glasom, kao i nežnošću, toplinom i smirnošću dok čitate, jer to sve pozitivno utiče na razvoj bebe.


Čitanje dečijih knjiga pomaže ne samo vašem mališanu da mirno uplovi u svet snova, već je dokazano da pomaže i u poboljšanju govornih i jezičkih veština, kao i celokupnom razvoju vašeg deteta.Sa čitanjem treba da počnete još dok je beba mala. Knjige za decu možete koristiti u bilo kojoj pauzi u toku dana, u bilo koje doba dana. Takođe možete da je koristite pre spavanja da se opustite i smirite bebu.


Ne brinite ako vaša beba ne obraća pažnju na čitanje, jer je još mala, fokus će se vremenom razvijati, samo nastavite da čitate i pokazujete slike, a vremenom će beba tražiti vreme za knjigu.Važno je imati na umu da knjige za bebe treba nositi sa sobom i u šetnju, ili kada idete negde u goste, u prodavnicu- neka dečija knjiga postane način da smirite vašu bebu.


Ilustracije treba da su dopadljive, treba da su živopisne i jarkih boja, jer takve boje bebe prvo primećuju, a i vi i vaša beba ćete provesti mnogo vremena gledajući ih.Takođe se možete, ali i ne morate, osloniti na jednog omiljenog autora ili ilustratora.