Klackalice za decu

Klackalica Za Kucu Sa Zvukom Green Horse Klackalica Za Kucu Sa Zvukom Green Horse

Klackalica Za Kucu Sa Zvukom Green Horse

31201040007..

8,999.00RSD Bez poreza: 8,999.00RSD

Klackalica Za Kucu Puppy Klackalica Za Kucu Puppy Nije na stanju

Klackalica Za Kucu Puppy

31201040008..

8,999.00RSD Bez poreza: 8,999.00RSD

Klackalica Za Kucu Sheep Klackalica Za Kucu Sheep Nije na stanju

Klackalica Za Kucu Sheep

31201040002..

8,999.00RSD Bez poreza: 8,999.00RSD

Prikazujem 1 do 3 od 3 (1 strana)

Konjići za Decu Klackalice

Istorija konjića za ljuljanje seže čak u srednji vek, kada je popularna dečija igračka bio Hobby Horse - lažna konjska glava pričvršćena za dugačak štap. Deca bi stavila štap između nogu i pretvarala se da jašu konja.

Hobby Horse je u 16. veku zamenjen bačvastim konjem, koji se sastojao od kružnog balvana oslonjenog na četiri noge ukrašenog lažnom konjskom glavom. Gruba po prirodi, ova igračka je ipak imitirala leđa konja bolje od svog prethodnika.

Smatra se da se konjić klackalica u svom sadašnjem obliku prvi put pojavio početkom 17. veka, jer su otprilike u to vreme izmišljeni lukovi koji su transformisali svet igračaka. Bilo je, međutim, potrebno poboljšati prve konje za ljuljanje. Izrađeni od punog drveta, bili su teški i težište im je bilo visoko, pa su lako mogli prevrnuti malene jahače na svojim leđima.

U viktorijansko doba je uveden sigurnosni stalak i došlo se na ideju da se konji naprave šupljima što ih je učinilo dosta lakšim i stabilnijim. U šupljine se tad ugrađivao tajni odeljak. Onda je konjić postao prenosilac porodičnig nasleđa i mogao je da skladišti fotografije, stare novčiće, pramenove bebine kose i druge slične sitnice koje bi buduće generacije mogle otkriti.

Tokom 20. veka došlo je do značajnog opadanja broja proizvođača konjića klackalica, uglavnom kao rezultat ratova i depresija. Šezdesetih godina prošlog veka izgledalo je kao da je zanat zauvek nestao. Na sreću, nekoliko veštih majstora počelo se vraćati umetnosti pravljenja ovih maestralnih igračaka. Zahvaljujući trudu odlučnih majstora ove lepe igračke nastavljaju da očaravaju odrasle i decu širom sveta.