https://tripraseta.rs/image/cache/catalog/codazon_blog_tramb-300x300.jpg

Trambolina zabava uz oprez

Želeli biste da svom detetu, a i celoj porodici omogućite uživanciju koju pruža trambolina, ali se pitate koliko je ona bezbedna, i koliko godina vaš mališan treba da ima, da bi mogao da oproba njene čari? Evo par saveta, koji bi trebalo da reše vaše nedoumice.


Trambolina ne treba da se koristi pre nego što dete napuni šest godina.Tek kada vaše dete napuni šest godina, preporučuje se da ga pustite na trambolinu. Glavni razlog za to je što deca ispod šest godina još uvek imaju krhke kosti koje ne mogu da podnesu skakanje koje se ponavlja kada se koristi trambolina. Povrede koje dete može da dobije nisu ni malo naivne, zato bi trebalo da se pridržavate ovog saveta stručnjaka. Kada vaše dete napuni šest godina, preporučuje se da ga odvedete kod pedijatra koji će na osnovu pregleda dozvoliti da se upotrebljava trambolina, odnosno, da vaše dete sme da skače na njoj. Ovaj pregled informisaće vas da li postoji mogućnost da neprestano skakanje na trambolini na neki način ugrozi kosti ili zglobove vašeg deteta. Kada vaše dete dobije zeleno svetlo od svog lekara, i kada je trambolina počela da se upotrebljava, pobrinite se da neko od odraslih uvek nadgleda dete ili decu koja skaču na njoj.


Dobro pogledajte instrukcije koje ste dobili uz trambolinu.U uputstvu se, između ostalog, nalaze instrukcije vezane za bezbednost i sigurnost, koje treba shvatiti ozbiljno.Kada dete skače u trambolini, mora biti potpuno obezbeđeno.Iako vaše dete ima dovoljno godina da uživa na trambolini, i ako i vi skačete sa njim, ipak treba da primenite preventivne korake, na osnovu kojih ne bi došlo do nezgode.Proverite bezbednost same tramboline.


Trambolina se kupuje samo od proizvođača za koje znate da su dobri. Kada je sklapate, i kada je sklopite, s vremena na vreme, proverite da li svi delovi funkcionišu kako treba.Trambolina treba da stoji na sigurnom mestu.To znači da treba da izbegavate okolinu u kojoj se nalazi drveće, ograde, svetiljke. Postoje sigurnosne mreže koje mogu da se kupe uz trambolinu, koje se postavljaju oko nje, tako da je to za svaku preporuku.Zajedno sa detetom napravite listu pravila kada koristite trambolinu.


Kao što je postavljanje granica i pravila važno u celokupnom detetovom životu, tako ono treba da se postavi i kada je u pitanju trambolina. Na primer, zabranjeno je praviti salto. Ili, dozvoljeno je uživati skačući na sredini . U trambolini istovremeno ne bi trebalo da bude mnogo dece. Vi ćete odrediti koji je to broj, u odnosu na to koliko deca prihvataju i drže se pravila ponašanja. I nakit i cipele mogu da dovedu do povreda, zato pre nego što vaše dete uđe da se igra, proverite da li je skinulo lančić i narukvicu i da li je izulo patike ili cipele. Odeća treba da bude lagana, najbolji su šorc i majca. Usmerite dete da bi uvek trebalo da skače ka centu ili na centru tramboline.Obratite pažnju na vremenske prilike.


Ukoliko je padala kiša ili sneg, i trambolina je mokra, pre nego šo počnete sa aktivnostima, dobro je obrišite kako se dete ili vi ne biste okliznuli.I na posletku, uživajte.


Kada ste učinili sve da bezbednost bude na poželjnom nivou, ostaje vam samo da se, zajedno sa svojom decom zabavite i uživate u zajedničkim momentima.